Här finns guldet

Vår planet innehåller uppskattningsvis cirka 21 000 miljarder ton guld, varav 105 000 ton rent guld hittills brutits och vaskats fram.

Jordens största guldförande område är Witwatersrandområdet i Sydafrika. Betydande guldfält finns också i främst Kanada och Sibirien. I Europa finns smärre guldförekomster inom Skandinavien (Boliden, Aitik, Enåsen) och i Centraleuropas bergskedjeområden.

Guldförande ådrar finns i berggrunden. Med tiden vittrar bergen sönder till sten, grus och sand, som rutschar ner i dalgångar. I dalgångarna rinner det vatten, om vattnet passerar genom ett område med guldhaltigt, vittrat grus så följer både grus och guld med vattnet en sträcka.

 

Hittade guld – fick 21 miljoner

I augusti 2007 stötte Siv Wiik och Harriet Svensson, från Överturingen i Västernorrland, på ett riktigt fynd

 

Kvinnorna var i skogen för att plocka blåbär. När de inte hittade blåbär bestämde de sig för att plocka fram geologhammaren i stället, deras gemensamma intresse var nämligen att leta mineral till smyckestillverkning.

På ett kalhygge, 60 centimeter ner i moränlagret, såg Siv och Harriet hur det glittrade. De hackade loss några bitar från berget och skickade bitarna till SGU för analys. På kvällen mutade de också in området där de gjort fyndet. Det visade sig att guldhalten var 23,3 gram per ton. Även zinkhalten anses vara exceptionellt hög, 33,8 procent.

När fyndet blev känt kämpade ett 20-tal olika intressenter från hela världens gruv- och prospekteringsbransch om att få köpa rättigheten. Siv och Harriet sålde den till det kanadensiska bolaget Hansa Resources – för 21 miljoner kronor.

 

Vem har rätt till guldet?

Vem som helst får – enligt allemansrätten – beträda annans mark för att leta efter guld i liten skala. Den som gör ett guldfynd kan skicka en ansökan om undersökningstillstånd enligt minerallagen till Bergsstaten. Den som beviljas tillstånd får företräde framför andra – även markägaren – till en eventuell fyndighet inom området. Syftet med undersökningen – som måste utföras så att minsta skada och intrång vållas – är att få fram uppgifter om det finns en fyndighet och i så fall dess beskaffenhet, storlek och eventuella brytvärdhet. Bergsstaten är även den myndighet som behandlar ansökningar om att få bryta mineralfynd. När tillstånd getts inskränks markägarens förfoganderätt mer eller mindre över sin fastighet under den tid och på det sätt som står i tillståndet. Däremot har markägaren rätt till en mineralersättning som är 1,5 promille av beräknat värde på bruten mineral.

 

Guldet är mycket värdefullt

Guld är en mycket värdefull metall. Guldets aktuella värde styrs av en mängd faktorer, bland annat världsmarknadspriset, konkurrenternas prissättning, räntenivåer och konjunkturer.

Guldpriset är i dag mycket högt historiskt sett. Det är inte överraskande, eftersom oro på finansmarknaden har en tendens att driva upp priset på guld. Men under de senaste åren har guldet nått en platå där det varken ökat eller minskat i värde särskilt mycket.

Vill du sälja guld? Jämför priserna innan du säljer. Här är en användbar sajt, som listar några guldhandlares dagsaktuella priser:

www.guldpriset.nu/jamfor

 

Ett metalliskt grundämne

Guld är en av de mest sällsynta metallerna i naturen.

Väger 19,3 gram per kubikcentimeter.

Kan dras till trådar med en diameter av endast 0,00001 meter och valsas till folier med en tjocklek av 0,0000001 meter.

Har utomordentligt god ledningsförmåga för elektricitet och värme. Rostar inte. Är motståndskraftigt mot vanliga syror. Kan smältas ihop med andra metaller, till exempel silver eller koppar.

Halten mäts i karat eller fin. Rent guld är 24 karat.